My Perfect Home ®

Защо да изберем дървена къща?

Дървото е материал, който е познат на хората от десетки хиляди години. То им дава топлина и светлина, осигурява подслон. Дървените домове са разпространени навсякъде от векове и въпреки появата на нови материали, те са все още предпочитани от мнозина. Чудесните качествата на дървото като строителен материал са предпоставка за изграждане на хоризонтални и вертикални конструкции от всякакъв тип. Те могат да се реализират бързо, устойчиви са на атмосферни влияния и най-важното – постройките са абсолютно екологично чисти, без никакво увреждане на природата. Когато говорим за дървените къщи, добре е да покажем техните истински предимства, но и да не пропускаме слабите страни, ако има такива, разбира се. Ние от My Perfect Home сме убедени, че доверявайки се на професионалистите, Вие ще имате перфектния дом, без да се налага да правите компромиси с качеството на материала, строителството или изолацията. Разбира се, с необходимите гаранции за това. Преимуществата на дървените къщи са много и е добре да се използва пълният потенциал на материалите. Затова нека кажем какво печелите, ако ни се доверите и заедно построим Вашия дом. Технологията на производство и строителство от изцяло природни материали предполага не просто щадене на околната среда. Тук говорим за цялостно отношение. Дървените къщи са много по-леки от солидното строителство, а това значително намалява разходите за копаене на основи и поставяне на фундаменти. Малко хора осъзнават, че друго важно предимство е и възможността да се строи върху много повече видове почва. Или казано с други думи – можете да имате своя дом, без да се съобразявате с терена, за разлика от монолитните постройки. Времето за строителство? Тук коментарите са излишни, нали? Дървените къщи могат да са готови в срокове, в пъти по-малки от другите. И то без да се прави компромис със здравината и надеждността. Нека кажем ясно – материалите, с които работим са също толкова професионални и висококачествени. Така че бързо не означава несигурно. Чували ли сте израза, че „новата къща трябва да изсъхне“. Понякога това „сушене“ продължава повече от година и е причинено от количеството вода, което се използва в строителството като част от състава на бетона. Дървените къщи нямат този проблем, те са готови 100% за обитаване веднага след като са готови. Нещо повече – тъй като дървото е естествен материал, това осигурява своеобразно „дишане “ на стените, намалена влага и минимален шанс от поява на мухъл. Колкото до минусите, ако попаднете на ненадежден строител или са използвани некачествени материали, рискът за Вашия дървен дом е налице. Но това важи и за монолитното строителство. Доверете се на My Perfect Home – екипът ни ще се окаже онзи партньор, който сте търсили.

Изолацията в дървените къщи!!!

Всички знаем, че изолацията на жилищната постройка е от изключителна важност за запазване на нужната температура и всъщност за това, колко надеждна е тя. „Изтичането “ на топлината през некачествени уплътнения, появата на влага и мухъл – всичко това се явява сериозен проблем пред нас като обитатели, а домът вече не е онова уютно място за живеене. Когато говорим за дървени къщи, трябва да отбележим и спецификата на самия материал. Дървесината има редица свойства, които я правят предпочитана от човека в строителството. От друга страна обаче, стените на дървените постройки като цяло са много по-тънки в сравнение с монолитното строителство. Това налага използването на два панела тип „сандвич “, като по средата се използва изолация. По този начин може да се достигне дебелина от над 30 см, което е гаранция за запазване на вътрешната температура в помещенията, както и недопускане на проникване на влага или студ. Високата енергийна ефективност се гарантира от използването на качествени материали. Можете са бъдете сигурни – My Perfect Home работи с водещи компании-партньори. Разбира се, различните части на дървените конструкции имат и различни изолационни качества. Все пак следете за появата на пукнатини, защото това е най-сигурният начин домът ви да загуби топлина през студените месеци. Възможна е и появата на въздушна инфилтрация или течения, а това вече е началото на притеснително състояние на вашата изолация. Влагата е другия основен проблем, който може да се реши с използването на качествена изолация. Тук не говорим просто само за мокри външни стени. Ако постройката се намира в умерения климатичен пояс, в по-голямата част от годината влажността на въздуха е около и над средната. А това е предпоставка за поява на процеси по гниене на дървото. Естествено, при строителството дървената конструкция се обработва с импрегниращи лакове и бои. Ако ви се налага да правите ремонт или да променяте конструктивната цялост на помещенията, свържете се със специалисти, които наред с полезните съвети ще ви помогнат с най-подходящия тип изолация. Каменната или минерална вата е универсалното решение, но не пропускайте консултациите с нашите специалисти. Все пак става дума за вашия дом.

Плюсовете на дървената къща

Използването на дървена конструкция при строителство на къща е познато на човечеството от далечни времена – дървото е най-старият строителен материал, който се използва масово и в съвремието. Притежава прекрасни конструктивни качества, а прекрасната визия която придава към интериора и екстериора била известна на всички древни майстори, които се възползвали максимално от дървото като строителен материал.
Едни от най-известните постройки с дървена конструкция са дървените китайски пагоди, вятърните мелници в Холандия и вековните норвежки църкви. Къщите с дървена конструкция са и традиционният начин за строене на домове в Северна Америка – САЩ и Канада. Това се дължи на масовото производство на дървен материал в тези страни, което поддържа ниска цена на дървесината и я прави изгоден строителен материал.
Съвременните изисквания за енергийна ефективност и сеизмична осигуреност на сградите от ЕС придават актуалност на дървото. Сградите с дървена носеща конструкция са по-леки от тези изпълнени със тухли или стоманобетон. При подходящо проектирани и изпълнени връзки между носещите елементи, тя става устойчива на хоризонтални и вертикални земетресения и по нищо не отстъпва на монолитно изпълнените сгради по отношение на устойчивост и дълговечност.
Комфорта е другият основен положителен фактор при избора на дървена къща, който по нищо не може да се сравни с традиционна тухлена постройка. Дървото регулира влажността на въздуха, поемайки и отделяйки водни пари, което прави въздуха приятен и здравословен. Дървеният интериор придава усещане за комфорт, не случайно лампериите и дърворезбите са често използвани при монолитните постройки за създаване на комфорт у помещението.
Положителните качества на дървото не опират само до визията. Дървените стени наистина са топли през зимата, заради топло-изолацията която се вгражда в тях.
По време на строителство на къща с дървена конструкция, липсват мокри процеси, които са основен източник на влага и мухъл. Това е друго важно предимство на дървеният строителен материал.
Не на последно място, грубият строеж този вид къщи може да бъде изпълнен за изключително къси срокове. Завършена сграда за около един месец е напълно постижимо при съвременните условия и развитие на технологиите.
Като заключение, можем да кажем, че дървото тепърва ще бъде преоткрито като строителен материал, който да отговаря на актуалните и високи изисквания на строителните технологии.

Защо да избягваме бетона?

Бетонът е удивително и изключително полезно откритие, но приложението му в жилищното строителство има малко предимства, в сравнение с недостатъците.
Първият недостатък на бетона е, че не е устойчив на усуквания. Сякаш в съвременната строителна епоха в България сме забравили за земетресенията. Имало е и ще има земетресения, но у нас се строи, като че ли такова нещо не съществува и надали ще се случи по земите ни. Исторически погледнато обаче, Балканите са земетръсна зона с високо рисков фактор. Мощното земетресение в Стражица през 1986г., скорошните трусове в Македония и Перник припомниха на българите за надвисналата заплаха от земетръси на Балканския п-ов. Макар че японците ни показаха как се строят земетръсоустойчиви сгради от железобетон, но у нас това е невъзможно да се приложи за малка фамилна къща, предвид твърде скъпата технология за проектиране и строителство.
От своя страна, дървото е изключително устойчиво на усуквания и ако конструкцията на дървената къща е проектирана и изпълнена правилно, то няма земетресение, което да разруши такава къща, освен ако земята под нея не пропадне.
Хигроскопичността е другият основен недостатък на бетона. Това е свойството на дадено вещество да привлича водни молекули от околната среда както чрез абсорбция, така и чрез адсорбция. Бетонът има способността да пропуска влагата от единият си край, до другия, което го прави неблагоприятен за жувищите. Това означава, че при една бетонна основа, при наличието на подпочвени води или след дъжд, влагата от почвата се придава на бетона и е възможно да избие по пода.
Мокрите процеси при леенето на бетона са другият основен проблем при строителството с бетон, което предизвиква т.нар. остатъчна влажност. Водата е основен елемент при бетонното строителство и е необходимо много технологично време за пълно изсъхване – за къщи с масивно строителство в порядъка на 6 месеца преди настаняване. При къщите с дървена конструкция липсва остатъчната влажност, т.к. няма мокри процеси. Вътре е сухо и приятно още от самото начало, особено ако е строена с ивични основи от камък или бетон.
Най-големият недостатък на бетона е, че поглъща топлината в помещението. При отопляване на на една бетонно-тухлена сграда се изисква много повече енергия и време. За да усетите топлината във вашия дом, е нужно да се затопли въздуха в нея, но той не може да се загрее, докато бетонните стени не погълнат своя дял. Ето защо ще ви струва много повече за отопление, ако живеете в бетонна сграда и този разход ще се натрупва с годините, което ще ви излезе много по-скъпо в дългосрочен план, отколкото ако живеете в дървена къща. Допълнителната изолация в една бетонна постройка, била тя вътрешна или външна, би намалила този негативен ефект, но би ви увеличила разходите многократно за кратък период от време. С дървената къща ще си спестите този разход още от самото начало и ще можете да го вложите в по-качествено обзавеждане.

Заповядайте в нашия офис в удобно за Вас време и ние ще Ви убедим в предимствата и качествата на къщите с дървена конструкция!

Свържете се с нас