Изолацията в дървените къщи

Изолацията в дървените къщи

Всички знаем, че вида и степента на надеждност на изолацията на жилищната постройка е от изключителна важност за запазване на нужната температура в помещенията и за предотвратяване на образуването на конденз. Топлозагубите при некачествени уплътнения създават условия за появата на влага и мухъл, което представлява сериозен проблем пред нас като обитатели и домът ни може да се превърне в място, което вече не е толкова уютно за живеене.

Когато говорим за дървени къщи, трябва да обърнем внимание на спецификата на самия материал - дървесината има редица положителни свойства, които я правят предпочитана от човека в строителството, но от друга страна е задължително да сме наясно със слабите страни, за да предприемем нужните компесаторни действия и да предотвратим тяхното проявление. Например стените на дървените постройки като цяло са много по-тънки в сравнение с монолитното строителство, затова се налага използването на два панела тип „сандвич “, между които се поставя изолация. По този начин може да се достигне дебелина от над 30 см, което е гаранция за запазване на вътрешната температура в помещенията, както и за предотвратяване на проникването на влага или студ.

Използването на качествени изолационни материали повишават енергийната ефективност и значително намаляват разходите за отопление. Ние от My Perfect Home си партнираме единствено с водещи компании и доставчици в сферата на строителството, чиито продукти са изключително сигурни и надеждни и гарантираме за качеството на услугите, които Ви предоставяме.

Разбира се, имайте предвид, че различните части на дървените конструкции имат и различна степен на изолация, затова съветът ни е да следите за появата най-вече на пукнатини, които са сигурна предпоставка за загуба на топлина през студените месеци. Друг признак, че основните свойства на изолацията са компрометирани, е появата на въздушна инфилтрация или течения. Това вече е много притеснително, тъй като говори за значително влошаване на състоянието на Вашата изолация и е необходимо да се предприемат необходимите мерки.

Както споменахме по-горе качествената изолация не позволява образуването на влага, която се явява основен проблем не само при дървените къщи, но в строителството като цяло. И тук не говорим просто само за мокри външни стени. Ако постройката се намира в умерения климатичен пояс, в по-голямата част от годината влажността на въздуха е около и над средното. А това е предпоставка за проявление на процеси на гниене на дървото. Естествено при строителството дървената конструкция се обработва с импрегниращи лакове и бои, които да я предпазят от такива влияния.

Затова е много важно, когато Ви се налага да правите ремонт или да променяте конструктивната цялост на помещенията, да се обръщате към специалисти в областта, които ще Ви посъветват какъв тип изолация ще бъде най-подходящ за Вас. Каменната и минералната вата са универсални решения и всяко едно от тях носи своите предимства. Минералната вата или още позната като стъклена вата е широко използван изолационен материал, чийто основни предимства са висока достъпност, лесна употреба и висока степен на топлоизолация. Каменната вата от друга страна е съставена от базалт (вулканична скала) и по-високата й плътност я прави високоефективен изолатор, който е изключително водоустойчив и пожароустойчив. В този ред на мисли изборът на изолация трябва винаги да се основава на специфичните фактори на средата, както и на съответните условия и предварителната консултация със специалисти е задължителна стъпка при изграждането или ремонтирането на Вашия дом, която не бива да пропускате.

Свържи се с нас

0886 817 121

или

Свържи се с нас

0886 817 121