Какви са основните предимства на дървените къщи

Какви са основните предимства на дървените къщи

Използването на дървена конструкция при строителство на къща е познато на човечеството от далечни времена. Дървото е най-старият строителен материал, който се използва масово и в съвремието. Отличните конструктивни качества и прекрасната визия, която придава на интериора и екстериора, били известни на всички древни майстори, които са знаели как да се възползват максимално от свойствата на дървото като строителен материал.

Едни от най-популярните постройки с дървена конструкция са дървените китайски пагоди, вятърните мелници в Холандия и вековните норвежки църкви. Къщите с дървена конструкция са традиционни също в САЩ и Канада. Това се дължи на масовото производство на дървен материал в тези страни, което поддържа ниска цена на дървесината и я прави изгодна строителна суровина.

Съвременните изисквания на ЕС за енергийна ефективност и сеизмична осигуреност на сградите прави дървото предпочитан материал в строителството. Сградите с дървена носеща конструкция са по-леки в сравнение с изградените от тухли или стоманобетон, което ги прави по-устойчиви на вертикални и хоризонтални земетресения. Това се дължи на добре проектираните и правилно изпълнени връзки между носещите елементи, поради което дървените къщи не отстъпват по нищо на бетонните сгради по отношение на надеждността и дълготрайността.

Комфортът е друго основно предимство при избора на дървена къща, който не може да се сравнява с този при традиционната тухлена постройка. Дървото регулира влажността на въздуха като поема и отделя водни пари, което създава усещане за по-свежа и по-здравословна въздушна среда. Неслучайно при монолитните постройки се използват често дърворезба и дървени ламперии, тъй като те осигуряват едно по-уютно и по-естествено преживяване у дома.

Положителните качества на дървото не се изчерпват само с визията. Дървените стени са отличен изолатор и гарантират поддържането на комфортна и здравословна температура през зимата. По време на строителството на къща с дървена конструкция липсват мокри процеси, които са основен източник на влага и мухъл – често срещан недостатък при всяко едно строителство. Правилното използване на дървения материал при изграждането на сгради е едно естествено и ефективно решение на този проблем, поради високия коефициент на паропропускливост и отличните изолационни свойства, които притежава дървото за разлика от бетона.

Не на последно място поставяме като голямо предимство срока за изпълнение на една дървена къща. Изграждането на подобен вид конструкция отнема много по-малко време в сравнение със строежа на монолитните сгради без това да се отразява на качеството и устойчивостта. Средният срок за пълно завършване на една сграда от дървена конструкция се равнява на около месец, което е напълно постижимо благодарение на съвременните условия и развитие на технологиите.

Като заключение можем да кажем, че не бива да подценяваме възможностите на дървото като строителен материал, тъй като то ни дава възможността да използваме пълния му капацитет и отговаря напълно на високите изисквания за ефективност, устойчивост и надеждност на съвременното строителство.

Свържи се с нас

0886 817 121

или

Свържи се с нас

0886 817 121