Защо да избягваме бетона?

Защо да избягваме бетона?

Бетонът е удивително и изключително полезно откритие, но приложението му в жилищното строителство има по-малко предимства в сравнение с недостатъците.

Първият недостатък на бетона е, че не е устойчив на усуквания, което го прави уязвим при земетресения. Въпреки че България не е зона с висока сеизмична активност, историята показва, че не сме застраховани от такова бедствие. За пример можем да дадем мощното земетресение в Стражица през 1986 г., скорошните трусове в Македония и Перник, които ни напомнят колко разрушителна може да е природата и че не трябва да пренебрегваме превенцията срещу такива влияния на околната среда при изграждането на сгради и да подхождаме отговорно по отношение на сигурността и надеждността на конструкцията.

Въпреки че можем да вземем добрия и ефективен пример на японците в изграждането на земетръсоустойчиви сгради от железобетон, при нас тази технология не е широко приложима за малки фамилни къщи, тъй като представлява инвестиция с твърде високи разходи за проектиране и изпълнение. Затова можем да се обърнем към по-бюджетното, но също толкова надеждно средство – дървото, което е доказало изключителната си устойчивост на усуквания във времето и ако конструкцията на дървената къща е проектирана и изпълнена правилно, то няма земетресение, което да може да я разруши, освен ако земята под нея не пропадне.

Хигроскопичността е другият основен недостатък на бетона. Това е свойството на дадено вещество да привлича водни молекули от околната среда както чрез абсорбция, така и чрез адсорбция. Бетонът има способността да пропуска влагата от единия си край до другия, което е предпоставка за развитие на мухъл и плесен и създава неблагоприятни и нездравословни условия за живущите. Това означава, че при една бетонна основа при наличието на подпочвени води или след дъжд, влагата от почвата се поглъща от бетона и е възможно да избие по пода.

Мокрите процеси при леенето на бетон са другият основен проблем при монолитното строителство, което предизвиква т.нар. остатъчна влажност. Водата е основен елемент при този тип технология и това увеличава времето, необходимо за пълно изсъхване. За постройки с масивно строителство срокът е около 6 месеца преди да станат годни за обитаване. При къщите с дървена конструкция липсва тази остатъчната влажност и в помещенията е сухо и приятно още от самото начало, особено ако строителството е с ивични основи от камък или бетон.

По отношение на енергийната ефективност най-големият недостатък на бетона е, че поглъща топлината в помещението. Отопляването на една бетонно-тухлена сграда се изисква много повече енергия и време. За да усетите топлината във Вашия дом, е нужно да се затопли въздуха в нея, но той не може да се загрее, докато бетонните стени не погълнат своя дял. Ето защо разходите за отопление са много по-високи, ако живеете в бетонна сграда, отколкото ако изберете дървена къща. Допълнителната изолация в една бетонна постройка, била тя вътрешна или външна, би намалила този негативен ефект, но би увеличила инвестиционните разходите и разходите за поддръжка многократно за кратък период от време. С дървената къща можете да си спестите тези негативи още от самото начало и да вложите тези средства в нещо друго - в по-качествено обзавеждане например. Затова когато ни предстои да избираме дом, трябва да сме напълно наясно с предимствата и недостатъците на различните технологии на строителство, за да направим правилния избор за нашите потребности и предпочитания.

Свържи се с нас

0886 817 121

или

Свържи се с нас

0886 817 121